Co robi dla Ciebie Grupa EPL?
Start Ciekawe dokumenty Co robi dla Ciebie Grupa EPL?
Co robi dla Ciebie Grupa EPL?
sobota, 02 sierpnia 2014 08:21

W jaki sposób posłowie do Parlamentu Europejskiego reprezentują wyborców w tym skomplikowanym środowisku politycznym? Poruszają się w labiryncie procedur i prowadzą negocjacje ze swoimi kolegami z różnych grup politycznych, jak również z politykami w Radzie i Komisji na temat przepisów, które wchodzą w zakres kompetencji PE, z korzyścią dla 500 milionów osób mieszkających w Unii Europejskiej. Zachęcamy do obejrzenia powyższego filmu, aby zobaczyć, jak wygląda ich praca, i dowiedzieć się, czego dokonali posłowie z Grupy EPL w ciągu ostatniego roku.

Jak uchwalane są przepisy

Aby zrozumieć, jak uchwalane są przepisy, najlepiej zobaczyć, co się dzieje z pojedynczym aktem prawnym w Parlamencie Europejskim. Zadanie sporządzenia projektu aktu ustawodawczego jest początkowo przydzielane jednej z komisji parlamentarnych. Komisja ta wybiera spośród swoich członków sprawozdawcę lub osobę odpowiedzialną za ten projekt. Sprawozdawca jest następnie głównym negocjatorem Parlamentu Europejskiego w danej sprawie. Aby projekt aktu ustawodawczego stał się prawem w przypadku zwykłej procedury ustawodawczej, musi zostać przyjęty przez komisję przedmiotowo właściwą, a następnie przyjęty na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego, a także przez przedstawicieli państw członkowskich w Radzie. Po podpisaniu przyjętej rezolucji ustawodawczej przez przewodniczącego Parlamentu Europejskiego i opublikowaniu jej w Dzienniku Urzędowym UE staje się on prawem.

Po wejściu w życie traktatu lizbońskiego zwykła procedura ustawodawcza, nazywana dawniej procedurą współdecyzji, stała się standardową procedurą ustawodawczą. W przypadku tej procedury Parlament Europejski i Rada Unii Europejskiej odgrywają jednakowo ważną rolę w procesie ustawodawczym. Obie instytucje mogą wprowadzać poprawki do wniosków ustawodawczych i muszą dojść do porozumienia w sprawie wniosku, zanim zostanie on przyjęty.