Wybory do PE
Wpisany przez www.money.pl

www.money.pl

Janusz PiechocińskiPSL ma specjalne hasło

artykuł źródłowy na stronie www.money.pl

Tradycja, nowoczesność, Polska - pod takim hasłem PSL startuje w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Chcemy łączyć Polaków, jesteśmy sprawdzonymi ludźmi od działania - przekonywali politycy PSL, prezentując hasło w Sejmie.

- Tradycja, nowoczesność, Polska - to oddaje prawie 120 lat PSL - powiedział wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński. Zaznaczył, że ludowcy są przede wszystkim sprawdzonymi ludźmi od sprawdzonego działania i chcą jednać ludzi wobec współczesnych wyzwań.

Szef kampanii PSL Adam Jarubas mówił z kolei, że zawarte w haśle słowo tradycja odnosi się do dziedzictwa kulturowego i historycznego, backgroundu aksjologicznego; z kolei nowoczesność nawiązuje do innowacyjności w gospodarce, edukacji, przedsiębiorczości.

- Wyzwaniem przed Polską i Polakami jest połączenie tych wartości - mówił Jarubas. Podkreślił, że PSL chce łączyć Polaków, podkreślać ich wspólnotowość, dostrzegać, jaką siłę w modernizacji kraju ma społeczna energia Polaków. Poinformował, że konwencja krajowa PSL odbędzie się 5 kwietnia. W internecie dostępny jest także spot wyborczy Stronnictwa.

Ludowcy ogłosili już skład list do europarlamentu m.in. w okręgach: mazowieckim, warszawskim, małopolsko-świętokrzyskim, lubelskim i wielkopolskim. Na Mazowszu listę otworzy europoseł, szef Rady Naczelnej partii Jarosław Kalinowski, na Podkarpaciu minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz.

W Krakowie i Lublinie jedynki dostaną europosłowie Czesław Siekierski i Arkadiusz Bratkowski. W Poznaniu listę otworzy czwarty z eurodeputowanych Stronnictwa Andrzej Grzyb, a za nim będzie wicemarszałek Sejmu Eugeniusz Grzeszczak.

Lider partii, wicepremier Janusz Piechociński nie wystartuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Taką samą decyzję podjął b. prezes PSL Waldemar Pawlak. Wybory do PE odbędą się w Polsce w maju tego roku. Wybierzemy 51 europosłów.