Dokąd zdąża PSL po XI Kongresie?
Start Ciekawe dokumenty Dokąd zdąża PSL po XI Kongresie?
Dokąd zdąża PSL po XI Kongresie?

Potrzebna jest jedna zgrana drużyna

koniczynka kręci sięMotto XI Kongresu PSL

Twórzcie i wzmacniajcie swoją organizację i polegajcie na niej. Gromada zgodna i rozumna to dopiero wielki naprawdę człowiek”. W. Witos

Ostania zmiana lidera na Kongresie PSL zaskoczyła prawie wszystkich w Polsce. Jak to zwykle w polityce bywa trudno powiedzieć czy ta odważna, demokratyczna decyzja kongresu przyniesie pozytywne rezultaty? Czas pokaże, polityka jest bowiem mało przewidywalną dziedziną. Wydawało się, że w zasadzie niewiele się zmieniło. Przegrana kilkunastoma głosami to nie jakaś wielka porażka Waldemara Pawlaka, a także nie przygniatające zwycięstwo Janusza Piechocińskiego. Wielu z nas członków PSL, przyjęło ten fakt uznając, że kongres podjął w gruncie rzeczy mądrą demokratyczną decyzję. Waldemar Pawlak będzie mógł się nadal z powodzeniem realizować jako minister gospodarki i wicepremier, natomiast Janusz Piechociński zajmie się sprawami partii. Natychmiast rozwiał te pomysły sam Waldemar Pawlak, który postanowił zrezygnować ze wszelkich funkcji w państwie. Szkoda, że tak się stało. Poszło chyba w Polskę przesłanie, że PSL to jednak niezbyt zgrana drużyna. Waldemar Pawlak na dodatek potraktował swojego konkurenta bardziej jako wroga niż partyjnego kolegę, który wybory wygrał szastając nierealnymi obietnicami. Również niektórzy jego zwolennicy demonstracyjnie nie ukrywali zawodu, że nie wygrał długoletni i sprawdzony lider. Myślę jednak, że nie można przeceniać tych pierwszych gestów spowodowanych emocjami wyborczymi, a z upływem czasu sytuacja w PSL potoczy się zgodnie ze przyjętymi powszechnie  demokratycznymi standardami.

W sumie można by się cieszyć, że PSL, jak mało która partia w Polsce, ma świetne kadry, wielu wybitnych wykształconych, mogących  ze sobą konkurować prawie równorzędnych liderów. Dobrze to może wróżyć przyszłości stronnictwa. Zmiana prezesa może dać pozytywny impuls. Może spowodować dopływ do stronnictwa świeżej krwi, czyli młodych, zdolnych i ambitnych ludzi. Z drugiej jednak strony nagromadzenie takiego potencjału może spowodować niezdrowe tendencje odśrodkowe, wynikające ze zrozumiałych ambicji wielu silnych osobowości. Mogłoby to w przyszłości doprowadzić nawet do rozłamu w partii. Miejmy nadzieję, że Janusz Piechociński będzie na tyle silnym przywódcą, że nie będzie takich problemów. Na pewno będzie przywódcą partii innego typu ale miejmy nadzieję równie skutecznym jak Waldemar Pawlak. Ma on ambicję aby PSL odgrywało jeszcze większą rolę na polskiej scenie politycznej jak do tej pory. Jak wykazuje bowiem praktyka ostatnich lat silne PSL jest potrzebne Polsce. Rząd z udziałem PSL okazał się stabilny co wzmocniło znacznie siłę państwa. Na silne PSL oczekuje także polska wieś, która chce mieć swoją nowoczesną partię broniącą jej interesów.

Podział PSL na trzy drużyny o których mówi Janusz Piechociński jest słuszny ze względu na organizację pracy i podział kompetencji w PSL. Ważne jest jednak aby całe PSL było jedną mądrą drużyną mającą wspólny cel. Zgodnie ze słowami Witosa będącymi mottem XI Kongresu PSL "Twórzcie i wzmacniajcie swoją organizację i polegajcie na niej. Gromada zgodna i rozumna to dopiero wielki naprawdę człowiek”, liczymy na mądrość przywódców PSL, w tym również na Waldemara Pawlaka. Ten wybitny polski polityk zajmuje bowiem zawsze czołowe miejsce w sondażach poparcia społecznego. Nie można utracić tego kapitału. Jestem pewien, że nowy Prezes PSL Janusz Piechociński także to rozumie. Wszystko jednak zależy od tego czy Waldemar Pawlak zrozumie, że PSL oczekuje na jego wsparcie. Waldemar Pawlak jest potrzebny PSL podobnie jak PSL jest potrzebny Waldemarowi Pawlakowi aby mógł się dalej realizować i służyć krajowi swoja wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy mamy taką nadzieję, że powiedzenie „co cię nie zabije to cię wzmocni” w przypadku PSL i Waldemara Pawlaka się sprawdzi?

Eugeniusz Janeczek - PSL Jaworzno