Święto Niepodległości
Start Ciekawe dokumenty Święto Niepodległości
Święto Niepodległości

Krótka historia Narodowego Święta Niepodległości 11 Listopada

Materiał  opracowany na podstawie  rozmowy z prof. Przemysławem Waingertnerem, historykiem z Katedry Historii Polski Najnowszej Uniwersytetu Łódzkiego.

Józef PiłsudskiZbliża się coroczne Święto Niepodległości. Przypomnijmy pokrótce historię tego święta. 11 listopada po 123 latach niewoli narodowej Polska odzyskała niepodległość, 10 listopada  z więzienia z Magdeburga do kraju wrócił  Józef Piłsudski i przejął z rąk Rady Regencyjnej pełnię władzy wojskowej a kilka dni później przejął  władzę cywilną. To właśnie 11 listopada J. Piłsudski obejmuje władzę jako przywódca i w tym dniu Niemcy podpisują kapitulację. 11.XI to splot różnych wydarzeń, z jednej strony J. Piłsudski obejmuje władzę w kraju, a z drugiej to wydarzenie międzynarodowe ponieważ trzech zaborców Polski przyznaje się, że poniosło klęskę w I wojnie światowej, która zakończyła się 11 listopada 1918 r.

Dzień 11 listopada został ustanowiony ustawą Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej z 1937r. polskim świętem narodowym i był świętem państwowym RP do 1944r.. W 1945 komunistyczne władze PRL jako święto państwowe ustanowiło dzień 22 lipca, dopiero Święto Niepodległości, obchodzone 11 XI zostało przywrócone przez Sejm RP w 1989 r.

Dzień 11 listopada jest dniem symbolicznym bo dat, którym przypisywane było znaczenie początku budowy państwowości, jest kilka. Jest 7 listopada, kiedy powstaje Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej Ignacego Daszyńskiego w Lublinie, jest 5 XI kiedy to cesarz niemiecki i austriacki wydali AKT 5 XI zapowiadający stworzenie Królestwa Polskiego z ziem wydartych z zaboru rosyjskiego. 11 listopada jest jednak dniem szczególnym w historii Polski ponieważ obchodzimy rocznice odzyskania niepodległości. To, że Polska odrodziła się w takim kształcie to zasługa głębokiego zaangażowania Polaków. Mamy pomniki, groby nieznanego żołnierza, tablice poświęcone wielkim działaczom, które mają za zadanie uświadamiać Polakom kogo one przypominają i jaka była rola tych postaci w odzyskaniu przez państwo Polskie niepodległości.

HL