Na Rynku w Jaworznie odbyły się uroczyste obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. W uroczystościach wzięli liczny udział przedstawiciele władz miasta i mieszkańcy.

Obchody rozpoczęły się o godzinie 9:00, gdzie w Kolegiacie Św. Wojciecha i Św. Katarzyny odbyła się msza święta w intencji mieszkańców oraz ojczyzny. Po mszy nastąpił przemarsz pocztów sztandarowych, władz miasta oraz uczestników obchodów w rytm Orkiestry Dętej Zakładu Górniczego Sobieski pod Pomnik Niepodległości na Rynku w Jaworznie.

Uroczystości pod Pomnikiem Niepodległości rozpoczął swoim przemówieniem prezydent Paweł Silbert. Następnie Martyna Sokół reprezentująca ATElier Kultury zaśpiewała dwie pieśni patriotyczne ,,Taki kraj” oraz ,,Mazurek 3 maja”.

Po występie muzycznym ogłoszeni zostali laureaci Wojewódzkiego Konkursu Pocztów Sztandarowych i Wiedzy o Polskich Symbolach i Barwach Narodowych. Jego organizatorem była Szkoła Podstawowa nr 13 w Jaworznie. Laureaci konkursu zostali ogłoszeni w czterech kategoriach: konkurs wiedzy dla uczniów szkół podstawowych, poczty sztandarowe szkół podstawowych, poczty sztandarowe szkół ponadpodstawowych, poczty sztandarowe klas mundurowych. Po ogłoszeniu wyników przedstawiciele władz miasta, Rady Miejskiej, partii politycznych, związków, stowarzyszeń i placówek oświaty złożyli kwiaty pod Pomnikiem Niepodległości.

Zwieńczeniem uroczystości było wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych razem z artystami ATElier Kultury Natalią Smagacz i Małgorzatą Palian. Świetna pogoda sprawiła, że obchody były okazałe i uroczyste. .

więcej na stronie https://jaw.pl